Pinici: Domaći med iz istre

Zanimljivosti

Prosiječni život pčele

Zanimljivost

Prosiječni život pčele u pasnom razdoblju iznosi najmanje 35 dana, a u zimskom razdoblju mirovanja do 6 mj.

Život pčele

Zanimljivost

Prvu polovicu života pčela provodi u košnici radeći kućanske poslove,a drugi dio života skuplja nektar, pelud ili propolis. S tri dana starosti počinje čistiti stanice i počinje hraniti starije ličinke, u dobi od 18 dana luči vosak, gradi sace. Sa 21 danom starosti obavlja stražarsku dužnost , u meduvremenu , mlade pčele oko podneva izlaze na orijentaciske letove u izvan nastambe.

Vrijedne pčele

Zanimljivost

Da bi mogla skupiti 1 kg. meda pčela mora u košnicu donijeti 125 000 tovara nektara.

Pogledajte našu mini
reportažu

Oplemenite svoja osjetila mirisima i okusima Istre. Radujemo se Vašem dolasku!

rakotule

Rakotule

Rakotule je naziv za skupinu zaseoka koja se nalati u središnjoj Istri. Pripada Općini Karojba a prostire se na površini od 6 km. To je kraj pitomih bražuljaka crvene zemlje. Okružen je livadama i šumama akacije. Stanovništvo se pretežito bavi poljoprivredom, a tradicionalno uzgojem vinove loze. Najzastupljenija sorta su Istaska malvazija i teran. Težnjom skupine entuzijasta, već se nekoliko godina u Oakotulama održava smotra i degustacija vina lokalnih proizvođaća.

Prekrasan pogled

Posjetite li ovaj kraj, svakako ne smijete propustiti šetnju kroz trasu nekadašnje "parenzane". Ta je pruga od 1902 - 1935 g. povezivala Trst i Poreč. Prolazeći kroz Rakotule, ova je pruga ostavila duboki trag u prošlosti ovoga kraja. Kao značajan gospodarski činbenik, jer je osim prijevoza ljudi služila i za prijevoz vina i maslinovog ulja.

Pruga je demontirana 1935. g. za vrijeme italo-abesinskog rata, te je u namjeri da se preseli u Abeseliniju potonula tijekom transporta brodom u mediteranu.

Rakotule

Zbog privlačne trase kroz prirodu, te zbog slikovitih kamenih mostova, danas je pruga privlačna izletnicima a posebno biciklistima.

U Rakotulama postoje i tri crkve. Prva, župna crkva posvećena sv. Roku iz 16 st. izvorno romantičnog stila. Mala crkvica u selu Pahovići posvećena je sv. Blažu odnosno sv. Magdaleni iz 12. st. , te crkvica sv. Nikole na mijesnom groblju.

Ova posljednja je značajnazbog vrijednih freska oslikanih na zidovima crkve. Freske oslikavaju život sv. Nikole, a interesantni su i glagoljaški natpisi uz njih.

 

- Crkva Groblje