Pinici: Domaći med iz istre

Zanimljivosti

Prosiječni život pčele

Zanimljivost

Prosiječni život pčele u pasnom razdoblju iznosi najmanje 35 dana, a u zimskom razdoblju mirovanja do 6 mj.

Život pčele

Zanimljivost

Prvu polovicu života pčela provodi u košnici radeći kućanske poslove,a drugi dio života skuplja nektar, pelud ili propolis. S tri dana starosti počinje čistiti stanice i počinje hraniti starije ličinke, u dobi od 18 dana luči vosak, gradi sace. Sa 21 danom starosti obavlja stražarsku dužnost , u meduvremenu , mlade pčele oko podneva izlaze na orijentaciske letove u izvan nastambe.

Vrijedne pčele

Zanimljivost

Da bi mogla skupiti 1 kg. meda pčela mora u košnicu donijeti 125 000 tovara nektara.

Pogledajte našu mini
reportažu

Oplemenite svoja osjetila mirisima i okusima Istre. Radujemo se Vašem dolasku!

NaŠi proizvodi

Prirodni proizvodi vrhunske kvalitete

Mediteranska te blago kontinentalna klima, čist zrak netaknuta priroda i odsutnost svih vidova industrije, savršeni su uvjeti za proizvodnju meda vrhunske kvalitete, što se svake godine dokazuju visoka mjesta na raznim ocjenjivanjima - degustacijama meda širom Hrvatske.

U obiteljskom gospodarstvu braće Kramar, moći ćete kušati slijedeće vrste meda.

AKACIJA (Bagrem)

Akacija (Bagrem)

Dobiven je ispašom cvijeta Bagrema. Ispaša traje 15 dana u mjesecu. Zbog obilja akacijeve šume na ovim prostorima, bagremov med predstavlja najzastupljeniju i najpoznatiju vrstu meda. Sam med je svjetlije boje, tečan a zbog laganog i skladnog okusa omiljen je u svim dobnim skupinama.

 

CVIJETNI MED

Cvjetni med

Cvijetni med ili livada, med je kojeg pčele proizvode ispašom raznolikim poljskim cvijetova, bogatog je okusa, boja mu je nešto tamnija u odnosu na bagremov med često s odsjajem crvenkaste boje. Boja i okus razlikuju se iz godine u godinu ovisno o vremenskim prilikama. Tijekom ispaše, koja traje u prolječe ----- razdoblja cvjetanja akacije.

KESTENOV MED

Kestenov mev

Je med koji pčele proizvode ispašom cvijetova drva divljeg kestena. Med je izrazito tamne karamel boje s crvenkastom pozadinom. Opojnog je okusa i složene strukture aroma. Često je korišten kao lijek protiv kašlja.

 

 

MEDUN ILI MEDLIKA

Medun ili Medlika

Tamni je med, bojom sličan kestenovom medu, s razlikom da kod ovog meda kukci cvrčka najezdom na listove hrasta ( ili nekih voćka) uvjetuju izlučivanje supstance iz nagrizanih listova, koju pčele sakupljaju i proizvode istoimeni med iznimne kvalitete.

 

 

PROPOLIS

Propolis

Kod braće Kramar možete osim predstavljenih vrsta meda kupiti i otopinu prirodnog pčelinjeg propolisa s opće poznatim antiseptičkim djelovanjem, koji se upotrebljava kod upale gornjih dišnih puteva i općenito za dezinfekciju, uz to ovdje će te naći med u saću, med s orasima ili bademima.

 

U težnji da oz godine u godinu proizvedu kvalitetniji med, a počazeći od činjenice da ovo podnebljeima iznimne ekološke i klimatke uvjete, braća Kramar sudjeluju na mnogobrojna takmičenja i smotrama meda gdje redovito osvajaju vrlo dobre rezultate.

Uz to Ivan i Anton, dugodišnji su članovi pčelarske udruge "Lipa" iz Pazina, te jedni od promotora projekta "Medenih točka" središnje Istre. U sklopu tog projekta organiziraju tematske susrete i degustacije meda, kojim posjetitelje mastoje približiti svijetu pčelarstva i općenito proizvodnji meda.

Medalje braće Kramar Medalje braće Kramar Medalje braće Kramar Diplome braće Kramar